17 Eylül 2014 Çarşamba

Kıtır Mantı

         Mantı deyince nedense akan sular bi durur.. Yapımı çok zahmetlidir ama yemesi belki 2 veya 3 dakika.. Maalesef bu durum can sıkıcı olabiliyor.. Ama yendiğinde insana verdiği mutluluk hissi sanırım her şeyin önüne geçiyor.. Ben farklı bir tarz olsun istedim ve mantıyı haşlamak yerine kızartmayı tercih ettim.. Emin olun haşlamasını aratmadı, son derece lezzetliydi.. Eğer siz de bu eşsiz lezzete ulaşmak istiyorsanız buyurun tarife.. 



                KITIR MANTI  (4 Kişilik)
     
         Malzemeler: 3 su bardağı un
          1 su bardağı su
          1 yumurta
          Bir tutam tuz
         İç Malzemeleri: 300 gr. kıyma
          1 adet kuru soğan
          Tuz 
          Karabiber
         Sos Malzemeleri: 2 yemek kaşığı domates salçası
          2 yemek kaşığı tereyağı
          Bir miktar su
          Yoğurt ve sarımsak

         Yapılışı: Hamur malzemelerimizi yoğurma kabına alıp yumruğumuzla kuvvetlice yoğuruyoruz.. Suyunu azar azar ilave edelim.. Hamurumuzu elde ettikten sonra kıymamızı, rendelenmiş soğanımı, tuz ve karabiberimizi bir kapta karıştırıyoruz.. Bu sırada da hamurumuz dinlenmiş oluyor.. 
      Hamurumuzu iki eşit bezeye ayırıyoruz.. İlk bezeyi yavaş yavaş oklava ya da merdane yardımıyla yuvarlak şekilde açıyoruz.. Tabi bu sırada tezgahımıza ve hamurumuza ara ara un serpiyoruz yapışmasını önlemek için.. Kağıt inceliğinde açtığımız hamurumuzu eşit parçalara ayırarak küçük kareler elde ediyoruz.. Hepsinin içerisine kıymayı koyduktan sonra, ağızlarını çapraz uçlar bir araya gelecek şekilde kapatıyoruz.. Diğer bezeye de aynı işlemi uyguladıktan sonra mantılarımızı, dibine tereyağı ve zeytinyağı koyduğumuz tavaya sırayla tabanları altta kalacak şekilde diziyoruz.. Orta ateşte bir taraflarını kızartıyoruz.. Ardından bir tabak yardımıyla mantıları ters düz edip diğer taraflarını kızartıyoruz.. 
      Salça sosumuzu ve sarımsaklı yoğurdumuzu da hazırladıktan sonra mantımız servise hazır hale gelmiş bulunmaktadır.. Afiyet olsun..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder