2 Haziran 2014 Pazartesi

Yeşil Etekli Mercimek Köftesi


       Mercimeğe olan sempatim had safhadayken bu tarifi paylaşmadan duramazdım :) Peki bundan şikayetçi miyim tabi ki de hayır..Mercimek, besin değeri olarak çok yüksek bir orana sahip..Enerji verir, yorgunluğu alır..Ayrıca anne sütünü arttırma yönünde de çok iyi bir karbonhidrattır..Ölçüleri tam tarifteki gibi uygularsanız çok başarılı bir mercimek köftesi elde edeceğinize garanti verebilirim..


     MERCİMEK KÖFTESİ (10 KİŞİLİK)
   
       Malzemeler: 1 su bardağı kırmızı mercimek
         1 litre su
         2 su bardağı ince bulgur
         2 baş kuru soğan
         1 çay bardağı zeytinyağı
         1,5 yemek kaşığı biber salçası
         1 tatlı kaşığı karabiber
         1 tatlı kaşığı pul biber
         1 çay bardağı sıcak su
         1.5 yemek kaşığı domates salçası
         1 demet maydanoz
         6 sap yeşil soğan
         1,5 tatlı kaşığı tuz
        Süslemek için ise marul veya roka 
       
        Yapılışı: 1 su bardağı mercimeği iyice yıkayıp 1 litre su ile kısık ateşli ocağa koyalım..Kapağını aralık bırakmalıyız yoksa taşıyor..Mercimekler kabuklarından ayrılıp hafif sulu kalıncaya kadar kaynatalım..Eğer tüm suyunu çekerse köftelerimiz kuru kalır.. 2 su bardağı ince bulguru derin bir kaba alalım.. Üzerine haşlanan sulu mercimeklerimizi ekleyelim..Kabın üzerini alüminyum folyoyla kaplayıp mercimeklerimiz şişene kadar bekleyelim..Yalnız hiç bir şekilde hava almaması gerekmektedir..
      Diğer bir taraftan soğanlarımızı yemeklik doğrayıp tavaya alalım..Bir çay bardağı zeytinyağı ile kavuralım..salçalarımızı ekledikten sonra baharatlarımızı da ekleyip 1 çay bardağı sıcak suyu da tavaya ekliyoruz ve 1-2 taşım kaynatıyoruz.. Bu hazırladığımız harcı mercimeklerimize ekliyoruz..Tuzumuzu da ilave ettikten sonra 10 dk. boyunca yoğruyoruz..Bulgurları iyice ezmemiz gerekiyor..Yoğurduktan sonra ağzını tekrar kapatıyoruz..
      Yeşil soğan ve maydanozlarımızı doğruyoruz..Daha sonra bunları da köftemize ekliyoruz ve 2-3 dk daha yoğuruyoruz..Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp fotoğraftaki gibi sıkıyoruz..Servis ederken üzerine limon sıkmayı unutmayın.. 
       Bu tarif, üstte de belirttiğim gibi 10 kişilik eğer misafir sayınız az ise tüm ölçüleri yarıya indirdiğiniz takdirde yine çok başarılı bir köfte elde edeceksiniz..Afiyet olsun..   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder