8 Temmuz 2014 Salı

Semizotu yatağında Fellah köftesi

       Bugün akşama ne yapsam diye düşünürken çok sevdiğim fellah köftesi geldi aklıma..Sanırım bulgurun en lezzetli hali olsa gerek bu tarif..Başka yörelerce kuru köfte ya da bulgurlu köfte ismi de kullanılıyor.. Benim ilk denemem oldu, daha önce annemler de yiyordum hep, ama ilk olmasına rağmen sonuç son derece başarılıydı..Biraz farklı biraz da göze hoş gözüksün diye böyle bir sunum tercih ettim siz isterseniz yoğurtsuz da yiyebilirsiniz..


               FELLAH KÖFTESİ (6-8 KİŞİLİK)

          Malzemeler: 1,5 su bardağı ince bulgur
            2 yemek kaşığı irmik
            2 yemek kaşığı un
            1 adet yumurta
            1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
            1 adet kuru soğan
            Yarım limonun suyu
             Tuz ve kimyon
           Domates sosu  için: 3 tane domates
             2 yemek kaşığı domates salçası
             6 diş sarımsak
             4 yemek kaşığı zeytinyağı
            Süslemesi için ise bir kase yoğurt, bir bağ semizotu ve de maydanoz 
       
           Yapılışı: Bulguru bir tencereye alalım..1.5 su bardağı kaynar suyu döküp kapağını kapatarak 15 dk. dinlendirelim..Yoğurma kabımıza soğanımızı rendeleyelim..Biber salçasını tuzunu ve kimyonunu da koyup bulguru ekleyelim..Ara sıra elimizi su ile ıslatarak bulgurumuzu yoğuralım..En az 10 dk. yoğurmak gerekiyor yoksa köfteler suda dağılabilir.. 10 dk yoğurduktan sonra yavaş yavaş irmiğimizi, unumuzu ve de yumurtamızı ekleyelim..Biraz daha yoğuralım.. Köftelerimizi şekillendirmek için yanımıza bir kase su alalım..Arada elimizi bu su ile ıslatarak köfteden misket büyüklüğünde koparıp yuvarlayalım ve üzerine parmağımızla hafif bastırarak düğme şeklini verelim..Bu arada köfteleri şekillendirdiğimiz kabın altını unlayalımki köfteler birbirine ve kaba yapışmasın..Tüm köftelere bu işlemi uyguladıktan sonra geniş bir tencereye 6 bardak su koyup kaynadıktan sonra köftelerimizi içine atıyoruz..Yarım limonun suyu ve tuzu da ekliyoruz..10 dk. kadar haşlıyoruz..Köftelerimiz suyun üzerine çıktıysa haşlanmışlar demektir..Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla alıp suyunu süzdürelim..
         Ayrı bir tencerede zeytinyağını kızdıralım..Rendelediğimiz domatesleri ekleyip kokusu çıkana kadar biraz pişirelim..Salçayı, doğradığımız sarmısakları ve biraz da tuz ekleyip kaynatalım..Köfteleri de sosa ekleyip bir taşım kaynatalım..Üzerine bol maydanozla servis edelim..
         Eğer benim gibi semizotuyla yapacaksınız bir kaseye yoğurdumuzu koyup semizotunu ekleyip karıştıralım..Üzerine soslanmamış köftelerimizi koyup sosunu üzerine dökelim..En üstüne de maydanoz döküp servis edelim..Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder