10 Temmuz 2014 Perşembe

Şekerpare

        Şerbetli tatlılar ailesini şöyle bir araya toplayacak olursak, sanırım en sevdiklerim arasında ilk beşe girmeyi hak eden bir tatlı.. Çünkü sütlü tatlılara olan sempatim daha fazladır bu tür tatlılara nazaran.. Benim bu tatlıda sevdiğim kriterlere geçecek olursak, çok şekerli olmayacak ve de şerbetin içinde çok beklemeyecek.. Yoksa çok ağır oluyor maalesef.. Tüm bu şartlar yerine geldiği takdirde sonuçta ister istemez mükemmel oluyor.. 


           ŞEKERPARE (8-10 KİŞİLİK YAKLAŞIK 30 ADET ÇIKIYOR)

         Malzemeler: 1 paket margarin (ben daha sağlıklı olduğu için tere yağı kullanıyorum) tercih sizin
           1 su bardağına yakın pudra şekeri (eğer sizde benim gibi çok şekerli sevmiyorsanız bardağı ağzına kadar doldurmayın)
           4 yemek kaşığı irmik
           2 yumurta
           4 su bardağı un
           1 paket vanilya
           1 paket kabartma tozu
         Şerbeti için: 2.5 su bardağı toz şeker
           3.5 su bardağı su
           Yarım limonun suyu
         Üzeri için: fındık içi
        
    Yapılışı: Oda sıcaklığında ki margarin ya da tereyağımızı , pudra şekerini , irmiği , yumurtayı vanilya ve kabartma tozunu bir kaba alalım..Unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım..Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edelim.. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle yuvarlıyoruz ve üstlerine hafif bastırarak düzleşmelerini sağlıyoruz..Hepsine aynı işlemi uygulayıp fırın tepsisine dizelim..Üstlerine de birer fındık içi yerleştirelim.. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20-25 dk kadar pişirelim..
         Şerbeti için suyumuzu ve şekeri bir tencereye alalım..Kaynadıktan sonra içine limon suyumuzu sıkalım..Şerbet kıvamı alana kadar kaynatalım..Ateşten alıp ılıtalım..Şekerparemizin sıcak şerbetimizin ılık olması gerekiyor..Tatlılarımız fırından çıktıktan sonra bir tabağa dizelim yaklaşık 3 dk. kadar bekleyip ılıyan şerbetimizden bir kaşık yardımıyla yavaş yavaş tatlılarımızın üzerine dökelim..Hepsini aynı anda dökmeyin biraz dökün şerbetin çekmesini bekleyin, biraz daha dökün yine aynı şekilde ta ki tatlılarımız şerbeti tamamen çeken kadar..En sonda kalan şerbeti tatlılarımızın üzerine dökelim ve üstlerini kapatalım..Ara ara kontrol edip tatlılarımızın yumuşaklığına bakalım eğer çok yumuşadılarsa ya da az şerbetli seviyorsanız benim gibi,tabandaki şerbeti boşaltın..Servis edinceye kadar bu şekilde bekletelim..Afiyet olsun..
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder