24 Eylül 2014 Çarşamba

Bol Yeşillikli Kısır

         Altın günlerinin baş tacı olan kısırı paylaşıyorum arkadaşlar sizinle.. Hanımlarımızın vazgeçilmezlerinden, galiba bereketi bol olduğundan dolayı bu kadar çok yapılmakta.. Lezzeti de cabası.. Bölgelerimize göre de bir çok çeşitlilik göstermektedir bu tarif.. Gerçekten herkesin kısır yapma usulü farklıdır.. Ben galiba en çok bu halini seviyorum, yani öyle sulu falan olmayacak bol yeşillikli olacak.. Umarım sizlerde beğenirsiniz..


                 KISIR (8-10 Kişilik)

          Malzemeler: 2 su bardağı ince bulgur
            Üzerini geçecek miktarda su
            1 tatlı kaşığı karabiber
            1 tatlı kaşığı pul biber
            1 tatlı kaşığı kuru nane
            1 çay kaşığı kimyon
            1 adet limon suyu
            1 tatlı kaşığı tuz 
          İç harcı için: 2 adet kuru soğan
            4 çorba kaşığı zeytinyağı
            2 diş sarımsak
            1 çorba kaşığı biber salçası
            1 çorba kaşığı domates salçası
            Birer tutam taze nane ve maydanoz
            2 adet taze soğan
            Dilediğiniz baharatlardan kullanabilirsiniz (nane,kara biber,pul biber)

          Yapılışı: Öncelikle bulgurumuzu derin bir kaba alıyoruz.. Burada farklı uygulayacağımız bölüm bulgurumuzu ıslamadan, önce baharatlarını eklememiz olacak.. Böylece bulgurlar şişerken lezzetler daha bir iç içe geçecekler.. Baharatları ve limon suyunu bulgura ekleyip üzerini geçecek kadar kaynar suyu ekliyoruz.. Kabımızın ya da tenceremizin ağzını hava almayacak şekilde kapatıyoruz.. Bulgurlar şişerken biz de iç malzemelerimizi hazırlayalım.. Küçük küçük doğradığımız kuru soğanı, sarımsağı ve zeytinyağını tavaya alıp soğanlar yumuşayana kadar soteleyelim.. Yumuşamaya yakın salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.. Baharatlarımızı da ilave edip karıştıralım.. Şişen bulgurumuzun üzerine bu sosu dökelim iyice karıştıralım.. En son ince kıyılmış nane, maydanoz ve de taze soğanımızı da kısıra ekledikten sonra tekrar karıştırıp servis edebiliriz.. Afiyet olsun..
            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder