23 Temmuz 2014 Çarşamba

Peynirli kol böreği

        Ben böreğin genelde çıtır çıtır olanını severim ki bu tarif de tam istediğim gibi oldu.. Eğer sizde çıtır çıtır böreklerden hoşlanıyorsanız mutlaka denemelisiniz..Yemesi gerçekten çok keyifli yapması da son derece kolay..Ben peynirli yapmayı tercih ettim siz isterseniz patatesli ya da kıymalı da deneyebilirisiniz..


            PEYNİRLİ KOL BÖREĞİ 

             Malzemeler: 4 adet yufka
           2 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üstüne sürmek için ayrılıyor) 
           1 su bardağı süt
           Sıvı yağ veya zeytin yağ
        İç harcı için: Beyaz peynir
           Kaşar peyniri (peynir ölçüsü vermedim isteğinize bağlı)
           Yarım bağ maydanoz
           Tuz

        Yapılışı: İlk önce sosumuzu hazırlayalım..Bir kasede sütü, yağı ve 2 yumurtayı birisinin sarısını ayırıyoruz hepsini güzelce katıştırıyoruz..Yufkamızı tezgaha seriyoruz ortadan ikiye kesiyoruz.. İçine sosumuzu döküyoruz ve geniş kısmına hazırladığımız harçtan sürüp rulo şeklinde sarıyoruz.. Bütün yufkalara aynı işlemi uyguluyoruz..Bir borcama etrafını sara sara  yerleştiriyoruz yufkalarımızı.. En son üstüne sosumuz kaldıysa, sosu hazırlamış olduğumuz böreğin üstüne döküp ayırdığımız yumurta sarısını da üzerine sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.. İseterseniz çörek otu da serpiştirebilirsiniz üzerine..Afiyet olsun..


22 Temmuz 2014 Salı

Çeşmi nigar çorbası

       Bu nefis mi nefis tarifi daha geçen öğrendim..Eşimin ablasına iftara gittiğimizde tattım ve hemen benimde yapmam gerektiğine kanaat getirdim.. İsminin hakkını veriyor, gerçekten çok farklı ve lezzetli bir çorba.. Eğer misafiriniz gelecekse hemen denemelisiniz çünkü davet sofralarına çok yakışıyor..O halde fazla meraklandırmadan geçeyim ben tarife :)


        ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI (6 KİŞİLİK)

         Malzemeler: 1 su bardağı kırmızı mercimek
           1 adet kuru soğan
           1 yemek kaşığı tereyağ
           2 yemek kaşığı sıvı ya da zeytin yağı
           1 yemek kaşığı un
           Tuz
         Terbiyesi için: 2 yumurta sarısı
           Yarım limonun suyu
           1 su bardağı süt
     
         Yapılışı: Bir tencereye yıkadığınız mercimekleri ve üzerlerini üç parmak kadar geçecek su ekliyoruz..Pişmeye bırakıyoruz..Diğer yandan da ayrı bir tavaya yağımızı koyup soğanlarımızı kavuruyoruz..Soğanlar biraz sararınca unumuzu da ekleyip biraz da bu şekilde kavuruyoruz..Kavrulan soğanlarımzı haşlanan mercimeklerimizin üzerine ekleyip suyunu ve tuzunu ayarlıyoruz..Suyu yaklaşık tencerenin yarısından biraz fazla olarak ayarlayabiliriz..15 dakika kadar da bu şekilde pişiriyoruz..O pişe dururken biz de terbiyemizi hazırlayalım..
        Bir kasede yumurta sarılarını ve limon suyunu çırpalım..Başka bi tencereye sütümüzü koyup hafif kaynatalım daha sonra üzerine yavaş yavaş terbiyeyi akıtalım bir yandan da hızlı hızlı karıştıralım ki sütümüz kesilmesin..Bir taşım kaynattıktan sonra terbiyemizi ocaktan alıyoruz..Çorbamızı blendırdan geçiriyoruz ve en son olarak terbiyesini üzerine ilave ediyoruz..Güzelce karıştırıp birbirine geçmelerini sağlıyoruz..Dilerseniz de üzerine yağla biberi yakıp servis edebilirisiniz..Afiyet olsun..


10 Temmuz 2014 Perşembe

Şekerpare

        Şerbetli tatlılar ailesini şöyle bir araya toplayacak olursak, sanırım en sevdiklerim arasında ilk beşe girmeyi hak eden bir tatlı.. Çünkü sütlü tatlılara olan sempatim daha fazladır bu tür tatlılara nazaran.. Benim bu tatlıda sevdiğim kriterlere geçecek olursak, çok şekerli olmayacak ve de şerbetin içinde çok beklemeyecek.. Yoksa çok ağır oluyor maalesef.. Tüm bu şartlar yerine geldiği takdirde sonuçta ister istemez mükemmel oluyor.. 


           ŞEKERPARE (8-10 KİŞİLİK YAKLAŞIK 30 ADET ÇIKIYOR)

         Malzemeler: 1 paket margarin (ben daha sağlıklı olduğu için tere yağı kullanıyorum) tercih sizin
           1 su bardağına yakın pudra şekeri (eğer sizde benim gibi çok şekerli sevmiyorsanız bardağı ağzına kadar doldurmayın)
           4 yemek kaşığı irmik
           2 yumurta
           4 su bardağı un
           1 paket vanilya
           1 paket kabartma tozu
         Şerbeti için: 2.5 su bardağı toz şeker
           3.5 su bardağı su
           Yarım limonun suyu
         Üzeri için: fındık içi
        
    Yapılışı: Oda sıcaklığında ki margarin ya da tereyağımızı , pudra şekerini , irmiği , yumurtayı vanilya ve kabartma tozunu bir kaba alalım..Unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayalım..Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edelim.. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizle yuvarlıyoruz ve üstlerine hafif bastırarak düzleşmelerini sağlıyoruz..Hepsine aynı işlemi uygulayıp fırın tepsisine dizelim..Üstlerine de birer fındık içi yerleştirelim.. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20-25 dk kadar pişirelim..
         Şerbeti için suyumuzu ve şekeri bir tencereye alalım..Kaynadıktan sonra içine limon suyumuzu sıkalım..Şerbet kıvamı alana kadar kaynatalım..Ateşten alıp ılıtalım..Şekerparemizin sıcak şerbetimizin ılık olması gerekiyor..Tatlılarımız fırından çıktıktan sonra bir tabağa dizelim yaklaşık 3 dk. kadar bekleyip ılıyan şerbetimizden bir kaşık yardımıyla yavaş yavaş tatlılarımızın üzerine dökelim..Hepsini aynı anda dökmeyin biraz dökün şerbetin çekmesini bekleyin, biraz daha dökün yine aynı şekilde ta ki tatlılarımız şerbeti tamamen çeken kadar..En sonda kalan şerbeti tatlılarımızın üzerine dökelim ve üstlerini kapatalım..Ara ara kontrol edip tatlılarımızın yumuşaklığına bakalım eğer çok yumuşadılarsa ya da az şerbetli seviyorsanız benim gibi,tabandaki şerbeti boşaltın..Servis edinceye kadar bu şekilde bekletelim..Afiyet olsun..
     

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Sütlü Domates Çorbası

        Sütlü çorbalara olan sevgimi diğer yazılarımda dile getirmiştim..İşte bu çorbada ziyadesiyle sevdiğim çorbalar arasında yer almayı hak ediyor.. İsmi ne kadar, domates çorbası olsa da içinde domates namına bir şey yok efendim :) Ben bu lezzeti, salçayla yapmayı tercih ediyorum.. Tabi ki yanında olmazsa olmazları kruton ekmek ve kaşar rendesi (kruton ekmeğimin tarifini blogumda bulabilirsiniz).. Bir de taze nane oldu mu buyurun size bir ziyafet.. Öyleyse geçelim mi tarife ?


             SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

         Malzemeler: 2 yemek kaşığı tereyağ
            1 yemek kaşığı un (tepelemeye yakın)
            1.5 yemek kaşığı domates salçası
            1.5 su bardağı süt
            Tuz
          
         Yapılışı: Orta boy tenceremize tereyağını koyalım ve eritelim daha sonra salçayı ekleyip kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavuralım..Yavaş yavaş suyumuzu ekleyelim..Yaklaşık tenceremizin yarısını hafif geçecek kadar..Bu arada tuzumuzu da atalım..Diğer bir yandan unumuzu bir bardağa koyup suyla özledikten sonra çorbamıza ilave edelim..Bir yandan da sürekli karıştıralım ki un topak topak olmasın..Sütümüzü cezveye koyalım ve hafif ısıtalım..Pişen çorbamıza sütümüzü de yavaş yavaş ekledikten sonra kaynayana kadar karıştıralım.. Kaynadıktan sonra altını kapatalım..Ara ara karıştıralım ki yüz tutmasın.. Servis ederken tercihinize göre kaşar rendesi, nane veya kruton ekmek kullanablirsiniz..Afiyet olsun..



8 Temmuz 2014 Salı

Semizotu yatağında Fellah köftesi

       Bugün akşama ne yapsam diye düşünürken çok sevdiğim fellah köftesi geldi aklıma..Sanırım bulgurun en lezzetli hali olsa gerek bu tarif..Başka yörelerce kuru köfte ya da bulgurlu köfte ismi de kullanılıyor.. Benim ilk denemem oldu, daha önce annemler de yiyordum hep, ama ilk olmasına rağmen sonuç son derece başarılıydı..Biraz farklı biraz da göze hoş gözüksün diye böyle bir sunum tercih ettim siz isterseniz yoğurtsuz da yiyebilirsiniz..


               FELLAH KÖFTESİ (6-8 KİŞİLİK)

          Malzemeler: 1,5 su bardağı ince bulgur
            2 yemek kaşığı irmik
            2 yemek kaşığı un
            1 adet yumurta
            1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
            1 adet kuru soğan
            Yarım limonun suyu
             Tuz ve kimyon
           Domates sosu  için: 3 tane domates
             2 yemek kaşığı domates salçası
             6 diş sarımsak
             4 yemek kaşığı zeytinyağı
            Süslemesi için ise bir kase yoğurt, bir bağ semizotu ve de maydanoz 
       
           Yapılışı: Bulguru bir tencereye alalım..1.5 su bardağı kaynar suyu döküp kapağını kapatarak 15 dk. dinlendirelim..Yoğurma kabımıza soğanımızı rendeleyelim..Biber salçasını tuzunu ve kimyonunu da koyup bulguru ekleyelim..Ara sıra elimizi su ile ıslatarak bulgurumuzu yoğuralım..En az 10 dk. yoğurmak gerekiyor yoksa köfteler suda dağılabilir.. 10 dk yoğurduktan sonra yavaş yavaş irmiğimizi, unumuzu ve de yumurtamızı ekleyelim..Biraz daha yoğuralım.. Köftelerimizi şekillendirmek için yanımıza bir kase su alalım..Arada elimizi bu su ile ıslatarak köfteden misket büyüklüğünde koparıp yuvarlayalım ve üzerine parmağımızla hafif bastırarak düğme şeklini verelim..Bu arada köfteleri şekillendirdiğimiz kabın altını unlayalımki köfteler birbirine ve kaba yapışmasın..Tüm köftelere bu işlemi uyguladıktan sonra geniş bir tencereye 6 bardak su koyup kaynadıktan sonra köftelerimizi içine atıyoruz..Yarım limonun suyu ve tuzu da ekliyoruz..10 dk. kadar haşlıyoruz..Köftelerimiz suyun üzerine çıktıysa haşlanmışlar demektir..Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla alıp suyunu süzdürelim..
         Ayrı bir tencerede zeytinyağını kızdıralım..Rendelediğimiz domatesleri ekleyip kokusu çıkana kadar biraz pişirelim..Salçayı, doğradığımız sarmısakları ve biraz da tuz ekleyip kaynatalım..Köfteleri de sosa ekleyip bir taşım kaynatalım..Üzerine bol maydanozla servis edelim..
         Eğer benim gibi semizotuyla yapacaksınız bir kaseye yoğurdumuzu koyup semizotunu ekleyip karıştıralım..Üzerine soslanmamış köftelerimizi koyup sosunu üzerine dökelim..En üstüne de maydanoz döküp servis edelim..Afiyet olsun..

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Patatesli Tava Böreği

       Bu böreği aslında bilmeyeniniz yoktur..Biz çok seviyoruz kahvaltıda ya da akşam çayın yanında o kadar pratik ki..Misafiriniz mi geldi çat kapı , döşeyin tavaya emin olun çay demlenene kadar hazır :) Ben patatesli kaşarlı yaptım..Tabi isteğe göre sade peynirli ya da kıymalı da yapılabilir..



             TAVA BÖREĞİ

         Malzemeler: 3 adet yufka
            1 çay bardağı süt
            2 yemek kaşığı sıvı yağ
            1 adet yumurta
         İç harcı için: 2 adet patates
            1 su bardağı kaşar rendesi
            Tuz ve dilerseniz baharat

         Yapılışı: ilk önce patateslerimizi haşlamak üzere ocağa koyuyoruz.. Daha sonra sosumuzu hazırlıyoruz..Sütü, yağı ve yumurtayı bir kasede çırpıyoruz..Böreği yapacağımız tavayı alıp dibini hafif yağlıyoruz..Yufkamızın ilkini tavaya seriyoruz..Kenarları dışarıda kalacak şekilde..İkinci yufkayı üç parçaya ayırıyoruz ve ilk yufkanın üzerine teker teker aralarını soslayarak yerleştiriyoruz.. Şimdi harcımızı koyalım.. Harcımız için haşlanan patateslerimizi rendeleyip kaşarla karıştırıyoruz ve tuzunu atıyoruz..Harcımızı koyduktan sonra üçüncü yufkayı yine 3 parçaya ayırıp teker teker aralarını soslayarak harcın üstüne yerleştiriyoruz..En son ilk serdiğimiz yufkanın dışarıda olan kısımlarını böreğimizin üstüne kapatarak kısık ateşli ocağımıza koyuyoruz..Vaktiniz bolsa mümkün olduğu kadar kısık ateşte pişirin..Tek taraf pişince böreğimizi alt üst ediyoruz ve diğer tarafını pişiriyoruz, ta ki nar gibi kızarana kadar..Afiyet olsun..

5 Temmuz 2014 Cumartesi

Çöp şişte sucuk

      İşte size son derece pratik bi o kadarda lezzetli bir tarif..Görüntüsü de çok şık oluyor..Sucuğu sıradanlıktan kurtarıp bambaşka bir hale sokuyoruz..Kahvaltıda ya da akşam yemeğinde hiç fark etmez..5 dk da hazırlayabilirsiniz..Yalnız yaparken sucukları kalın doğrayın ki fırında çok kurumasınlar..İşte tarif :)


            ÇÖP ŞİŞTE SUCUK (2 KİŞİLİK)
   
         Malzemeler: Sucuk (Ölçüsü size kalmış ben resimde ki gibi 8 parça kullandım)
           1 adet kapya biberi
           2 adet köy biberi
           Hellim peyniri ben 2 parça kullandım

         Yapılışı: Sucukları, biberleri ve peyniri resimdeki gibi doğrayalım..Doğradığımız peynirleri 10 dk. kadar sıcak suda bekletelim ki tuzu çıksın..Sonra sırasıyla hepsini çöp şişlerimize geçirelim..Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp sucuklarımız kızarana kadar pişirelim..Afiyet olsun..
         

4 Temmuz 2014 Cuma

Terbiyeli köfteli çorba

      Bazı insanların yemekten önce çorba içme gibi bir alışkanlığı yoktur lakin biz çok severiz çorbayı..Bu yüzden de kendimi bu konuda biraz geliştirdim diyebilirim..Yapmaktan da çok büyük keyif alıyorum..Klasik çorbaların yanında yapılmamış değişik çorbaları denemek ayrı bir hoşuma gidiyor..Şimdi paylaşacağım çorbayı bilenleriniz biliyordur ama ben ilk defa denedim..Tadı gerçekten müthiş oldu..İçinde hem köfte, hem erişte hem de yoğurt var son derece besleyici..



            TERBİYELİ KÖFTELİ ÇORBA (6 KİŞİLİK)
     
         Malzemeler: Yarım su bardağı erişte
           Tuz
          Köftesi için: 200 gr. kıyma
           3 çorba kaşığı irmik
           1 adet soğan
           Tuz , kimyon , karabiber
          Terbiyesi için: 1 kase yoğurt
           1 adet yumurta
           Yarım limon
           2 çorba kaşığı un

         Yapılışı: Kıymayı kabımıza alıyoruz..İçine soğanı rendeliyoruz..İrmiği ve baharatları da koyduktan sonra kıymanın rengi değişene kadar yoğuruyoruz..Misket kadar küçük köfteler yapıyoruz..Şekillendirdiğimiz köfteleri az yağlı tavada kızartıyoruz.. Diğer yandan tenceremize suyumuzu koyuyoruz..Yarısını biraz geçecek kadar..Suyumuzu kaynamaya bırakıyoruz..Terbiyesi için ise ; kaseye yoğurdumuzu koyalım..Yumurtayı, limonu ve unu koyup çırpalım..Soğuk suyla kıvamını açalım..Tencerede kaynayan sudan 2 kepçe yavaş yavaş terbiyemize ekliyoruz bir yandan da hızlıca karıştırıyoruz..Ilıştırdığımız terbiyeyi artık yavaş yavaş tenceremize ilave edebiliriz..Terbiyesiyle bir taşım daha kaynatıyoruz..En son içine erişteleri ve kızarttığımız köfteleri de ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz..Üzeri için ise tereyağını eritip nane ve pul biber ekliyoruz..Çorbanın üzerine gezdirerek servis yapıyoruz..