Babam Antep'li olduğu için çok pişer bu yörenin yemekleri bizim evde.. Özellikle de zeytinyağlı kuru dolma , bayram sofralarımızın yardımcı yemeklerindendir.. Etlisinden ziyade ben zeytinyağlısına bayılıyorum, sanırım bol ekşili olduğundan.. E o zaman buyurun tarife geçelim:)
Malzemeler: 2 su bardağı pirinç
4 adet orta boy soğan
1 baş sarımsak (mevsimiyse kesinlikle taze sarımsak kullanın derim)
Dolu dolu 1.5 yemek kaşığı biber salçası (Bizim kurular antep'ten geldiği için acıydılar, eğer sizin kurularınız acı değilse biber salçasını daha fazla koyabilirsiniz)
2.5 yemek kaşığı domates salçası
karabiber
tuz
2 adet limon
Nane
Yarım bağ kuru biber
Yarım bağ kuru patlıcan
Sıvı yağ
Yapılışı: Önce tenceremize yağımızı soğan ve sarmısaklarımızı ekliyoruz..Renkleri şeffaflaşana kadar kavuruyoruz..Salçamızı da ilave edip biraz da salçayla kavuruyoruz kokusunun çıkması için..Daha sonra 1 adet limonun suyunu ilave ediyoruz.. Pirincimizi bolca yıkayıp harcımıza katıyoruz..pirinçlerle birlikte kavurma işlemimize devam ediyoruz..Pirinçlerin rengide şeffaflaşınca tuz ve kara biberimizi atıyoruz..1 su bardağı sıcak suyu tenceremize ilave edip kısık ateşte 2, 3 dk daha pişirip altını kapatıyoruz..Altını kapattıktan sonra da en son nanemizi ilave ediyoruz..Ayrı bir tencerenin yarısına kadar suyumuzu koyup kurularımızı içine atıyoruz ve 10 dk. civarında haşlıyoruz..Haşlanan kurularımızı bol suda yıkıyoruz..İçlerini doldururken yarısına kadar dolduruyoruz ve ağzını sıkıca kapatıyoruz..Doldurma işlemi bittikten sonra tencereye diziyoruz biraz su ekleyip 45 dk. kadar kısık ateşte pişiriyoruz..45 dk. sonra kapağımız açıp tenceremize 1 adet limonun suyunu ekleyip tekrar 15 dk. kadar daha pişiriyoruz..Pişme işlemi tamamlandıktan sonra eğer tenceremizde su kaldıysa suyu süzüp servise hazır hale getiriyoruz..Afiyet olsun..
En sevdiğim ..... Ben pişirmiyorum iç harcını bir de bu tarifi deneyeyim ......
YanıtlaSilBende çok seviyorum bol limonlu :) Tarifi annemden aldım inşallah beğenirsiniz
Sil