Bizde akşam yemekten sonra çayın yanında mutlaka tatlı yenir.. Eğer o gün yorgunsam ya da evde tatlı yoksa mutlaka bu kurabiyelerden hazırlarım.. Yapım süresi gerçekten çok kısa, tadı muhteşem.. Sizde eğer çayın yanında tatlısız yapamaylardansanız mutlaka bu kurabiyelerden deneyin derim..
COOKİES (6 Kişilik)
Malzemeler: 125 gr. tereyağ
1 su bardağı kahverengi toz şeker
3 yemek kaşığı toz şeker
1 adet iri yumurta
2 tatlı kaşığı vanilya
1+3/4 su bardağı un
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı karbonat
yarım tatlı kaşığından biraz az tuz
1.5 tatlı kaşığı nescafe
1 su bardağı damla çikolata
Yapılışı: Fırını 170 dereceye, turbo ise 150 dereceye getiriyoruz.. Karıştırma kabımıza yağı, kahverengi şekeri ve toz şekeri koyup mikserle orta hızda 30 saniye kadar çırpıyoruz.. Yumurta ve vanilyayı da ekleyip 15 saniye boyunca tekrar çırpıyoruz.. Ardından kabımıza unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu ekleyelim.. Daha sonra elimizle hamurumuzu yoğuralım.. En son damla çikolatayı ve de kahveyi ekliyoruz.. Tekrar yoğuruyoruz.. Elimize ikişer yemek kaşığı kadar bu malzemeden alıp avucumuzla yuvarlıyoruz ve fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz.. Kurabiye yayılacağından aralığı fazla bırakırsak iyi olur.. Dizdiğimiz kurabiyelerin üzerine kaşığın tersiye hafif düzleşecek şekilde bastırıp, fırına veriyoruz.. Yaklaşık 20 dk. sonra kurabiyelerimiz hazır.. Afiyet olsun..
NoT: kurabiyeler soğuyunca hava almayan bir kapta saklayalım..
Bugün sizinle yemekten büyük bir keyif aldığımız elmalı kurabiyeyi paylaşıyorum.. Sanırım sevmeyen yoktur.. Son derece zariftir ve daha yemeden kokusuyla cezbeder insanı.. Yedikçe insanın içine büyük bir mutluluk dolar, yani en azından benim için öyle:) Çeşit çeşit şekillere girebilir.. Ben en basit haliyle çok uğraşmayacağınız şık şekiller vermeye çalıştım.. Umarım beğenirsiniz.. Buyurun o zaman..
ELMALI KURABİYE (8-10 Kişilik)
Malzemeler: 1 su bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
125 gr. tereyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
4 ya da 4.5 su bardağı un (hamurun kıvamı çok sert olmayacak)
İç Malzemesi: 4 adet kırmızı elma
1 su bardağı ceviz
5 çorba kaşığı toz şeker
Tarçın
Yapılışı: Hamurumuzu elde etmek için yoğurma kabımızı alıp un hariç malzemelerimizi koyuyoruz.. Bütün malzemeleri birbirine yedirdikten sonra unumuzu yavaş yavaş ilave edelim.. Kıvam alana kadar yoğuruyoruz.. Elde ettiğimiz hamurumuzu yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.. Bu sırada iç harcımızı hazırlayalım.. Elmaları rendeleyip şekerle birlikte kıvam alıp, elmalar suyunu çekene kadar pişirelim.. Tarçını ilave edip az daha pişirelim.. Altını kapatıp son olarak da cevizi katalım.. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak fotoğrafta ki gibi hangi şekli vermek istiyorsak şekillendirip içine bir yemek kaşığı harcımızdan koyuyoruz.. 190 derecelik fırınımızda kızarana kadar pişiriyoruz.. Üzerine pudra şekeri serpip sunum yapabilirsiniz.. Afiyet olsun..
Ispanaklı börek, diğer tüm börek çeşitleri gibi en sevdiklerim arasındadır.. Yemeğinden ziyade ıspanağı, böreğin içinde yemeyi tercih edenlerdenim.. Faydaları ise saymakla bitmeyecek derecede fazladır.. Tatil konseptine uysun diye midye şekli verilmiş böreklerimin tarifine buyurun o zaman :)
Önce yufkamızı 8 eşit üçgene ayıralım.. Ardından geniş kısmından ucuna doğru parmağımızla itip yufkayı büzdürelim..
Kenarlarını fotoğraftaki gibi içeriye doğru alalım..
İç harcımızdan bir kaşık kadar koyalım ve kenarlarını kapatalım..
En son sigara böreği saramış gibi saralım..
ISPANAKLI MİDYE BÖREĞİ
Malzemeler: 4 adet yufka
Yarım kilo ıspanak
2 adet orta boy soğan
Sıvı yağ
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Sosu için: Tereyağ
Sıvı yağ
Su
Yapılışı: Ispanakları iyice yıkayıp küçük küçük doğrayalım.. Tavaya alıp suyunu salıp çekene kadar kavuralım.. Daha sonra sıvı yağımızı ve soğanımızı da ıspanağa ekleyip biraz da bu şekilde kavuralım.. En son baharatlarını ekleyip altını kapatalım..
Böreğimizin sosu için cezveye bir miktar tereyağını koyalım üzerine de su ekleyelim tereyağ erimeye yakın sıvıyağı da ilave edip ocaktan alalım.. Yufkalarımızı masaya serip 8 eşit parçaya bölelim.. Her bir parçaya bu sostan sürüp böreğimizi öyle şekillendirelim.. Şekillendirme kısmını yukarı da fotoğraflarıyla anlatmıştım.. Böreklerimizin hepsini şekillendirdikten sonra kalan sosu üzerlerine gezdirip 180 derecelik fırında çıtır çıtır olana kadar pişirelim.. Afiyet olsun..
En klasiklerden sanırım, ama en vazgeçemediğimiz lezzetlerdendir poğaça.. Onlarca çeşidi vardır, yüzlerce uyarlaması.. Klasik lezzetlere hayır diyemiyorsanız ve pofidik, yumuşak tarzda poğaçalar seviyorsanız hiç çekinmeden deneyebileceğiniz bir tarif..
PASTANE POĞAÇASI
Malzemeler: 1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
Un
Yapılışı: Karıştırma kabımıza az miktarda unumuzu koyalım.. Ortasını havuz şeklinde açalım ve mayayı, ılık sütü, ılık suyu, sıvıyağı, yumurtamızın akını (sarısı üzerine sürülecek), şekeri, tuzu ilave edip yavaş yavaş birbirlerine yedirelim.. Bir yandan da azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.. Hamurumuzu elde ettikten sonra kabımızın ağzını kapatarak oda sıcaklığında yarım saat kadar mayalandıralım.. Daha sonra hamurumuzdan parçalar kopararak fotoğrafta ki gibi yuvarlayıp fırın tepsimize dizelim.. Üzerlerine de ayırdığımız yumurta sarısını sürüp 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirmeye bırakalım.. Üstlerini haşhaş ya da çörek otuyla süsleyebilirsiniz.. Afiyet olsun..