Yuvalama bizim evde bayramdan bir gün önce yapılır ve gelen konuklara ikram edilir bu hep böyledir.. Antep'in yöresel yemeklerindendir.. Zahmetli bir yemek olduğundan dolayı senede ancak bir defa yapmak kısmet oluyor.. Şimdi tarifi paylaşacağım, umarım yeterince açıklayıcı olup kolayca uygulamanıza imkan sağlar.. O halde ;
YUVALAMA
Malzemeler: 500 gr. kemiksiz kuzu eti
Yarım kilo nohut
750 gr. yoğurt
1 adet yumurta
Yuvalaması için: Yarım kilo pirinç
250 gr. yağsız dana kıyma
1 adet soğan
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
Üzeri için: Tereyağ ve nane
Yapılışı: Öncelikle bir gece önceden nohutumuzu ıslıyoruz.. Ertesi gün tenceremize kuzu etimizi ve nohutumuzu alıp yumuşayana kadar haşlıyoruz.. Onlar haşlana dursun bizde yuvalamamızı yapmak için kolları sıvayalım.. İlk önce yıkadığımız pirinçlerimizi robotta çekmekle işe başlıyoruz.. İyice ufalanan pirinçlerimizi yoğurma kabına alıp geri kalan malzemeleri yani kıymayı, soğanı, yumurta ve baharatları da ekleyip macun kıvamına gelene kadar iyice yoğuruyoruz.. Macun kıvamına gelen malzemelerimizi elimize zeytinyağı sürerek (nohut büyüklüğünde ya da biraz daha ufak size kalmış) parçalar kopararak yuvarlıyoruz.. Yuvalamalarımızı bir tepsiye alalım birbirlerine yapışmasınlar diye tepsimizi arada bir sallayalım.. Hepsini şekillendirdikten sonra sıra yuvalamalarımızı et ve nohutla buluşturmaya geldi.. Haşlanan et ve nohutumuza ilave ettikten sonra 15 dk. kadar daha yuvalamalarla birlikte pişiriyoruz.. Sıra geldi sosunu yapmaya.. Bir kaseye yoğurdumuzu koyup üzerine yumurtamızı kırıyoruz.. İyice çırptıktan sonra yoğurt çorbası yapar gibi aşılama yöntemiyle yoğurdumuzu ılıştıra ılıştıra tenceremize ilave ediyoruz.. Yoğurdumuz kaynayana kadar bir kepçe yardımıyla sürekli karıştırıyoruz.. Piştikten sonra üzerine yağ ve nane yakarak servis ediyoruz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder